کیاشیتو گیاه پوششی جدیدی است که برای افزایش تراکم و انطباقپذیری با تنشهای غیر زیستی اصلاح شده است. این گیاه به دلیل تحمل نسبت به کمآبی و خاکهای شور و اسیدی و خاکهای پایه و همچنین مقاومت بالا به پاخور، مناسبترین جایگزین برای چمنهای تشنه و پر هزینه رایج است. ارتفاع آن به حدود ۵ تا ۱۰ سانتیمتر میرسد و نیاز به چمن زنی و کوتاه کردن ندارد اگرچه در مناطق کوهپایه تا ۱۵ سانتیمتر نیز رشد میکند.
کیاشیتو دارای ساختاری متراکم و مستحکم است که به سرعت ترمیم میشود و این امر مقاومت زیاد آن را به پاخور موجب شده است. این گیاه در سالهای اخیر به عنوان گیاه پوششی در بلوارها، شانههای آزادراهها، پوشش سقفها، سطوح شیبدار، فضاهای سبز عمومی و املاک خصوصی به کار رفته و رضایت مشتریان را جلب کرده است. برخی ارقام مشابه کیاشیتو در ژاپن توسعه یافته و تحول مهمی در طراحی فضای سبز در کشورهای مختلف ایجاد کرده است.
گلدهی در بهار و تابستان، غیر تهاجمی بودن، دارای رشد سریع، مقاومت به کم آبی، مقاومت به پاخور، عدم نیاز به چمنزنی و نگهداری، مقاوم به علف هرز و جلوگیری مؤثر از فرسایش خاک مزایای این گیاه پوششی است.
تحمل دما بین ۵- تا ۵۵
تحمل pH بین ۴ تا ۹
عرض: تا یک متر گسترش مییابد
نور: آفتاب مستقیم / آفتاب – سایه
ویژگیها: رونده، غیرتهاجمی، مقاوم
گلدهی: بهار تا پاییز
ارتفاع: ۵ تا ۱۰ سانتی متر
رشد ناقص
رشد کیاشیتو بسیار ناقص است
گاه ممکن است مشاهده شود که گیاه رشد زایشی یک دست و موزون نداشته و تنها برخی از ساقهها رشد طولی زیاد دارند و حالت ستارهای اطراف محل کاشت ایجاد میکنند.
علت
کمبود مواد مغذی در خاک
راه حل
برای حل این مشکل باید اقدام به کود دهی مناسب کرد. البته کودها در خاکهای شنی مانند گرانیت تجزیه شده به خوبی در خاک حفظ نمیشود به همین دلیل باید از کودهای کندرها که طی صد روز آزاد میشوند استفاده شود.
خشک شدن گیاه
علت
در صورتی که گیاه به طور کامل خشک شده باشد و علت آن سرمای شدید هوا نباشد، این امر در اثر کمبود آب یا کاشت کم عمق نشا خواهد بود.
راه حل
تا زمان رشد ریشه نشاها آبیاری را به صورت مستمر ادامه دهید. کاشت نشاها در عمق کم موجب فضای خالی بین ریشهها و خاک میشود به همین دلیل کیاشیتو را باید در عمق کافی کشت کرد. آبیاری بیش از اندازه نیز موجب خواهد شد به ریشهها آسیب برسد یا موجب بیماری گیاه میشود.
افزایش ناموزون ارتفاع
گاه ممکن است ساقههای گیاه بیش از اندازه بلند شده باشد.
علت
آبیاری بیش از اندازه یا کود دهی نامناسب
راه حل
در صورتی که ساقههای گیاه بیش از حد بلند شده باشد پیش از هر اقدامی ساقههای اضافی را کوتاه کنید. پس از چمن زنی گیاه آن را در فواصل توصیه شده آبیاری کنید و از آبیاری بیش از اندازه خودداری کنید.
دیگر موارد
ریشههای کیاشیتو بلافاصله پس از کاشت نشا شروع به رشد میکنند. ساقه و برگها در مقطع اولیه رشد ریشه رشد نخواهند کرد. با استقرار ریشه، ساقهها و برگها نیز شروع به رشد میکنند. اگر یک ماه از کاشت نشاها گذشته است و با وجود دمای مناسب (دمای بیش از ۱۳ درجه سانتی گراد) هنوز رشد ساقه و برگ شروع نشده باشد، با کارشناس مشورت کنید.
کیاشیتو گیاهی است علفی، رونده، دولپه دائمی متعلق به خانواده Verbenaceae یا Verbena است. تراکم بالای گیاه و ریشهّای متراکم و عمیق موجب میشود نسبت به خشکی مقاومت بیشتری داشته باشد. همچنین در شیبهای تند خود را کاملا حفظ میکند.
کیاشیتو در انواع خاکها میتواند به خوبی رشد کند اما خاکهای شنی و با زهکشی خوب را ترجیح میدهد. در سایه خوب رشد نمیکند و باید در مکانی کاشته شود که آفتاب کامل یا آفتاب – سایه باشد.
اگر دمای هوا از ۵ درجه سانتی گراد بیشتر بماند کیاشیتو در تمام طول سال سبز خواهد بود اما با نزدیک شدن دما به صفر رشد گیاه کاملا متوقف میشود و با رسیدن دما به ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد زیر صفر سطح گیاه رو به خشکی میرود ولی ریشه گیاه تا ۳۰ درجه سانتی گراد زیر صفر را تحمل میکند و تنها به حالت خواب میرود و با افزایش دما مجددا رشد میکند.
کاشت و نگهداری
هر گلدان حاوی یک دسته از گیاه کیاشیتو است که تا فاصله ۸۰ سانتی متر از اطراف خود را به خوبی پر میکند اگرچه با نزدیکتر کردن فاصله بین آنها نتیجه سریعتر حاصل میشود و علف هرز کمتری در فضاهای خالی رشد خواهد کرد. در صورت فاصله ۸۰ سانتی متر حدود سه ماه برای رشد کامل کیاشیتو و پر شدن فضای خالی نیاز است. برای سطوح شیب دار حتما از فواصل کمتر استفاده کنید که تا زمان رشد کامل گیاه خاک دچار فرسایش نشود.
تعداد گلدانها برای صد متر مربع بر اساس فاصله آنها در جدول زیر آمده است:
فاصله بین هر گلدان | مصاحت ضرب در عدد زیر میشود | تعداد برای صد متر مربع
|
۳۰ | ۳.۳۳ | ۳۳۳ |
۴۰ | ۲.۵ | ۲۵۰ |
۵۰ | ۲ | ۲۰۰ |
۶۰ | ۱.۶۶ | ۱۶۶ |
۷۰ | ۱.۴۲ | ۱۴۲ |
۸۰ | ۱.۲۵ | ۱۲۵ |
زمان کاشت
کاشت کیاشیتو را میتوانید از نیمه دوم اسفند ماه تا نیمه اول شهریور ماه انجام دهید. اما بهتر است کاشت گیاه را در فصل و دمای معتدل یعنی فروردین تا خرداد انجام دهید. زیرا در این شرایط بیشترین رشد اولیه را دارد و فضاهای خالی سریعتر پر خواهد شد. گرمای زیاد و دمای پایین هوا در سایر ماههای سال رشد کندتری را به دنبال خواهد داشت. پر شدن فواصل خالی بسته به فاصله و میزان آبیاری بین کاشت بین یک (برای ۳۰ سانت) تا ۳ ماه (برای ۸۰ سانتی متر فاصله) زمان میبرد.
نگهداری گیاه پیش از کاشت
نشای کیاشیتو را در محلی که در معرض نور مستقیم آفتاب و باد نباشد نگهداری کنید و به طور مستمر آنها را مرطوب نگه دارید. نشاها را بیش از یک هفته در این وضعیت نگهداری نکنید.
آماده سازی مکان کاشت
کیاشیتو خاک شنی و یا لومی شنی را ترجیح میدهد. خاکهای رسی و زیرسطحی که سنگین تر هستند باید به طور مناسبی اصلاح شوند یا با شن یا خاک مناسب پوشانده شوند تا از تهویه و زهکشی مناسب برخوردار شوند. پیش از کاشت نشاها هر گونه پوشش گیاهی و علفهای هرز را با استفاده از یک علفکش عمومی مانند گلایفوسیت (مثل رانداپ) از بین ببرید.
نکات هنگام کاشت
برای کاشت هر نشا گودالی به عرض دو برابر قطر نشا و به ارتفاع نشا حفر کنید. نشا را به گونهای در گودال قرار دهید که تنها بخش کوچکی از آن (حدود ۲۵ درصد) بیرون از سطح خاک و زیر آفتاب مستقیم قرار گیرد. این امر موجب میشود در مراحل رشد اولیه که نشا ضعیف است با آفتاب مستقیم تحت فشار قرار نگیرد. پس از کاشت نشاها روی آنها راه بروید تا تماس ریشه و خاک به طور کامل برقرار شود.
آبیاری
بلافاصله پس از کاشت نشاء تا زمانی که رشد گیاه را مشاهده کنید (حدود ۲ تا ۳ هفته پس از کاشت نشاءها) باید خاک را با آبیاری ملایم مرطوب نگه دارید. مراقب باشید آبیاری با فشار آب همراه نباشد تا خاک اطراف گیاه دچار فرسایش نشود. اگرچه کیاشیتو نسبت به خشکی و کمآبی مقاوم است اما در طول رشد اولیه نباید آبیاری را متوقف کنید تا رشد ریشههای گیاه کامل شود. پس از حدود یک ماه از کاشت نشاءها، با هفتهای یک الی دو بار اقدام به آبیاری کامل به صورت نم عمیق نمایید تا به عمیقتر شدن ریشهها و رشد سریعتر گیاه کمک کنید. ممکن است در خاکهای شنی و در ماههای گرم سال یا در شرایط خشکی هوا و باد شدید نیاز به دفعات بیشتری آبیاری وجود داشته باشد. به طور کلی آبیاری کیاشیتو باید بین ۱ تا ۳ بار در هفته صورت گیرد و در صورتی که گیاه در حالت خواب زمستانی باشد نیاز به آبیاری نیست. از آبیاری بیش از حد برای جبران ضعف در تقسیم آب پاشها، گرفتگی نازلها یا نشت در سیستم آبیاری خودداری کنید. آبیاری مناسب تاثیر زیادی در رشد مناسب گیاه دارد.
کود دهی
کود دهی مناسب میتواند رشد گیاه را تسریع کند. تا زمانی که پوشش کامل شود هر دو هفته یک بار از کود N-P-K گرانوله به میزان تقریبا ۲۵۰ گرم به ازای هر صد متر مربع با توجه به خلوص محصول استفاده شود. در صورتی که بتوانید دوز مناسب از کود گرانوله را تنها بر روی یا اطراف نشاها اسپری کنید در مصرف کود صرفه جویی و از تقویت علفهرزها در فضای خالی بین نشاها جلوگیری میشود. پس از کامل شدن رشد گیاه تنها یک بار در فصل بهار کود دهی را تکرار کنید. افزودن کود فسفره میتواند به بهبود و افزایش گلدهی گیاه کمک کند. چمن زنی گیاه نیز موجب گلدهی گیاه با تراکم بیشتر پس از بیست روز میشود.
کنترل علفهرز و آفت
کیاشیتو نسبت به رشد علف هرز مقاومت بالایی دارد و مستعد آفت خاصی نیست. با وجود این، از آنجا که کیاشیتو یک رقم جدید محسوب میشود به کار بردن علفکشها و یا آفتکشها بر آن باید با مشورت کارشناس صورت گیرد و در صورت امکان پیش از به کاربردن هر گونه سم ابتدا آن را بر قطعه کوچکی از سطح مورد نظر آزمایش کنید.
چمن زنی
کیاشیتو ارتفاع زیادی ندارد و به همین دلیل چمن زنی درباره آن ضرورت ندارد. با وجود این در صورتی که بخواهید ظاهری مشابه چمنهای دیگر پیدا کند و گلدهی آن نیز کاهش یابد میتوانید آن را تا ارتفاع ۵ تا ۷ سانتی متر چمن زنی کنید.
همچنین کوتاه کردن کیاشیتو موجب میشود سرعت رشد آن در عرض بیشتر شود و بر تراکم آن افزوده شود.
گسترش عرضی کیاشیتو را می توانید از طریق مانع و از بین بردن بخشهای اضافی از طریق ابزارهای مکانیکی یا علفکشهای عمومی بیضرر مانند گلایفوسیت (رانداپ) کنترل کنید.
مقاوم به کمآبی
کیاشیتو در مناطق گرم و خشک حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کمتر از انواع چمنها با آبیاری نیاز دارد. در برخی فصول یا در برخی مناطق نیازی به آبیاری ندارد و در مناطق معتدل تا دو بار آبیاری در هفته را هم تحمل میکند اگرچه گیاه آب دوستی بوده و در نواحی پر باران مثل شمال کشور هم جواب میدهد. آبیاری بیشتر موجب میشود گیاه رشد سریعتری داشته باشد. در صورتی که در اثر تنش خشکی آسیب ببیند با شروع آبیاری خود را ترمیم خواهد کرد.
جایگزین چمن
کیاشیتو گیاهی پوششی با تراکم بالا و ارتفاع کم است که در طول سال سبز است. به دلیل ارتفاع حدود ۵ سانتیمتری آن، بدون چمن زنی منظره مطلوبی دارد اگرچه با چمن زنی میتوان سطح آن را یکدست نمود و تنوعی در ظاهر آن ایجاد کرد تا کاملا به جایگزینی ارزان برای چمن تبدیل شود.
نگهداری آسان
کاشت و نصب کیاشیتو با توجه به ویژگی رونده بودن آن بسیار آسان و سریع است و با توجه به خاصیت خود ترمیمی آن در صورت آسیبدیدگی از عوامل تنشزا میتواند خود را ترمیم کند و این امر موجب میشود هزینههای ترمیم در چمنهای رایج را نداشته باشد. همچنین به دلیل تراکم در سطح و ریشه نیازی به مبارزه با علفهای هرز ندارد. بنابراین کیاشیتو برای منازل که نگهداری تخصصی از چمن برای آنها مشکل است و همچنین فضاهای سبز عمومی که در شرایط اقتصادی کنونی نیاز به صرفهجویی در هزینههای نگهداری و کارگری دارند مناسب است.
کنترل فرسایش خاک
کیاشیتو به دلیل ریشههای متراکم که ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر در خاک نفوذ میکند در جلوگیری از فرسایش خاک در سطوح شیبدار به کار میرود.
کنترل علفهرزها
ساختار متراکم و پرحجم کیاشیتو به گونهای است که به علف هرزها اجازه نمیدهد در بین آن رشد کنند و این امر نیاز به مبارزه با علفهای هرز را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
سبز ماندن در طول سال
کیاشیتو در تمام طول سال در اغلب مناطق ایران سبز می ماند و تا دمای ۵ درجه زیر صفر را نیز تحمل میکند. در صورتی که دمای هوا از ۸ درجه زیر صفر عبور کند برگها خشک میشود و ریشه به حالت خواب میرود و با گرم شدن هوا مجددا خود را ترمیم میکند.
مقاوم به پاخور
کیاشیتو به دلیل خاصیت خود ترمیمی که دارد تا حد زیادی نسبت به راه رفتن روی آن از خود مقاومت نشان میدهد.
مقاومت به pH مختلف و شوری
کیاشیتو در هر دو شرایط خاکهای با pH پایین و بالا به خوبی رشد می کند. همچنین نسبت به خاکهای شور مقاوم است. کیاشیتو در شرایط آبیاری با آب شور که شوری آن بین ۲ تا ۷ دسی زیمنس بر متر است رشد مطلوبی نشان داده است.
تکثیر
کیاشیتو از طریق بذر تکثیر نمیشود و به راحتی با نصب مانع یا استفاده از قیچی یا حاشیهزن میتوان محدوده رشد این گیاه رونده را تعیین کرد. همچنین از گیاهان تهاجمی تلقی نمیشود و این امر امکان تبدیل شدن به علف هرز را از بین میبرد.
کاشت و نصب آسان
کیاشیتو رشد سریعی دارد و به صورت رونده رشد میکند و پس از چند ماه فضای نسبتا زیادی را پر میکند. خودترمیمی کیاشیتو موجب میشود از ترمیم و کاشت مجدد در نقاط آسیبدیده بینیاز باشید. این امر هر گونه نگرانی ناشی از تنشهای سرما و خشکی و همچنین آسیبهای مکانیکی را از بین میبرد.
گلدهی طولانی مدت
گلدهی کیاشیتو را در اکثر مناطق ایران میتوان از بهار تا پاییز مشاهده کرد. گلهای سفید رنگ و زیبای این گیاه علاوه بر اینکه منظره دل انگیزی را ایجاد میکند میتواند با جذب زنبورها و پروانهها، زیبایی فضای سبز شما را افزون کند.